Info IDO – International Dance Organization

Buldo is al jaren lid van de “International Dance Organization (IDO)” en geregeld nemen heel wat van onze dansers deel aan competities van IDO, vooral binnen de afdeling “Streetdans”. De mogelijkheden van IDO bij de “Coupledances” en “Performing Arts” zijn bij een groot aantal van onze leden niet zo bekend. Vanuit Buldo willen we dit alles stimuleren. Een woordje toelichting is wellicht aangewezen. 

IDO heeft zich gespecialiseerd in het inrichten van wedstrijden en kampioenschappen in alle mogelijke dansvormen buiten de klassieke standaard- en latindisciplines. Momenteel zijn er een 90-tal landen aangesloten bij de organisatie en telt ze een 250.000 dansers.  

International Dance Organization werd opgericht als een non-profitorganisatie op 18 september 1981 in Florence, Italië. Het belangrijkste doel van de organisatie was om regionale en wereldkampioenschappen te organiseren voor zowel amateur- als professionele dansers, in alle dansvormen die niet gedekt waren door de World Dance Council (WDC), de World Dance Sport Federation (WDSF) en de World Rock ‘n Roll Confederation (WRRC). Door de jaren heen is de lijst van IDO-disciplines indrukwekkend langer geworden. Hierbij een overzicht: 

  • Performing Arts

Modern, Jazz, Tap- en Showdans zijn klassieke IDO-disciplines, altijd spectaculair en onderhoudend, beide afkomstig uit een lange traditie. Nieuwer aan de horizon zijn de jazzdans, moderne dans en oosterse dansen. De volledige lijst: Acrobatic Dance, Ballet, Bollywood, Flamenco, Folk Dance Festival en Show, Jazz – Lyrical Dance, Modern Contemporary Dance, Oriëntal Belly Dance en Belly Dance Folk en Belly Dance Show, Production, Show Dance en Tapdance. 

  • Street Dance

Dit zijn de IDO-dansen die op dit moment bijzonder populair zijn bij jonge mensen over de hele wereld. Tot dit departement behoren: Hip-Hop, Disco, Electric Boogie en Break Dance. De volledige lijst: Disco Dance, Disco Freestyle, Techno, Street Dance Show, Break Dance, Electric Boogie, Hip Hop, Hip Hop Team Battle en Hip Hop Solo Battle. 

  • CoupleDances

Sommige van deze dansen zijn traditionele favorieten over de hele wereld. De Caraïbische dansen, Argentijnse tango en de swingdansen hebben nu al enkele van de grootste dansgemeenschappen ter wereld. Er zijn ook relatief nieuwe dansen in het IDO assortiment zoals Latino Show en Synchro-dansen. De volledige lijst: Argentine tango (Tango Escenario-show, Milonga and Vals), Salsa, Salsa Rueda de Casino, Salsa Shines, Bachata, Caribean Show, Hustle, Disco Fox, Disco Wing, Jitterbug, Street Latino, West Coast Swing, Merengue, Latino Show, Special Couple Danse Teams and Formations. 

Deelname aan wedstrijden bij IDO: 

Bij IDO kan je deelnemen aan elke discipline apart. Je hoeft dus niet alle Caraïbische dansen te kennen en je kan je bijvoorbeeld inschrijven voor enkel de Bachata. Mocht je interesse hebben bekijk dan het reglement eens van de dans waarvoor je belangstelling hebt: 

De kalender van IDO-Wedstrijden vind je hier

Sportvesten 

Het bestuur heeft beslist om aan elke danser, die door Buldo uitgezonden wordt om deel te nemen aan een Europees of Wereldkampioenschap binnen IDO of WDC-Amateur Ligue, een sportvest te bezorgen om de uitstraling van onze organisatie in het buitenland te versterken. Het betreft het model “Competition” van Jako. Kindermaten 116 – 164 en de volwassenen maten S tot 4xXL. 

De Buldo-dansleraren die dansers of formaties inschrijven voor een EK of WK van IDO of AL dienen tijdig contact op te nemen met Marijke Soetaert voor Performing Arts en Streetdance (fd**@bu***.be) of met Eddy Arbyn voor IDO-Couple Dance en BEL-AL (be***@bu***.be). Ze bezorgen hen de namenlijst van de dansers met bijhorende maat van de vest. De namenlijst zal dan getoetst worden aan de inschrijvingslijst.

De deelnemers hebben recht op het behoud van de vest indien ze effectief hebben deelgenomen.